Bijzonderheden Bach-Orgelreis 2010

 

TERUGBLIK

Van vrijdag 14 tot en met vrijdag 21 mei 2010 werd een 8-daagse Bach-Orgelreis georganiseerd naar het Duitse Thüringen en Saksen. Tijdens deze orgelreis fungeerde de heer Roelof Assies als reisleider, terwijl diverse Bach-concerten werden verzorgd door organist
Gijsbert Lekkerkerker. Voor een fotoverslag van deze reis kunt u hier klikken.


J.S. Bach

 


Overzicht bezochte orgels en musea

Eisenach is de geboorteplaats van Bach. Gijsbert Lekkerkerker verzorgde hier een concert op het orgel van de Georgenkirche, de doopkerk van Bach. 's Middags werd het Bachhuis (Duits-talige link) met zo'n 300 authentieke instrumenten bezocht. Voor een Engels-talige beschrijving van het Bachhuis kunt u desgewenst hier klikken.


Arnstadt, Bach-orgel


Gedurende de middaguren werd een bezoek gebracht aan het Slot van Weimar.


De volgende dag vond een bezoek plaats aan de Kathedraal in Erfurth, waar Gijsbert Lekkerkerker een orgelconcert verzorgde. Daarna werd in Arnstadt een concert in de J.S. Bachkirche beluisterd, verzorgd door organist Gottfried Preller.


Een volgende bezoek betrof de Wenzelskirche in Naumburg, waar Gijsbert Lekkerkerker weer een orgelconcert verzorgde. Dit ook van uiterlijk zeer fraaie orgel orgel is gebouw door de beroemde orgelbouwer Hillebrand; Bach heeft het destijds gekeurd. Vervolgens werd in de plaats Halle het Händelhuis bezocht. De aanwezige muziekinstrumenten werden toegelicht en gedemonstreerd.


Naumburg, Wenzelskirche

Op deze dag stond een bezoek geprogrammeerd aan Leipzig. In de eerste plaats een rondleiding in het Gewandhaus. Daarna vertrokken we naar de Thomaskirche, waar Gijsbert Lekkerkerker weer een concert verzorgde op het nieuwe Bachorgel, gebouwd door firma Woehl. Daarna werd het Grazzi Muziekinstrumentenmuseum bezocht.Ook werd Dresden bezocht: onder andere een rondleiding in de Frauenkirche. Vervolgens vertrokken we naar de Hofkirche, waar Gijsbert Lekkerkerker weer een concert verzorgde op het hier aanwezige Silbermann-orgel. Daarna gingen we naar Meissen Porselein Manufacturer. Voor meer informatie kunt u hier klikken (deze site is engelstalig!). In de avonduren bezochten we ook de Domkirche in Freiberg, waar ook een beroemd en zeer welluidend Silbermann-orgel staat. 

Klik hier om naar boven te gaan.


(C) 2012 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken