INTERNATIONALE ORGELBUSREIZEN


Eens per jaar werd door ons een internationale orgelbusreis georganiseerd. Deze reizen vonden plaats tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren. Daarbij werden per dag 2 concerten gegeven door de organist van de kerk of door Gijsbert Lekkerkerker. Ook aangemelde deelnemende organisten bespeelden een aantal van deze orgels.
Reisleidster was Hennie Lekkerkerker.
De in mei 2020 geplande orgelbusreis naar Westfalen (Duitsland) is door de Corona crisis niet doorgegaan en na uitstel tot september 2020 definitief afgelast. Corona was in 2021 ook de spelbreker voor een nieuwe orgelbusreis.

Door het overlijden van Gijsbert Lekkerkerker (2022) zullen er geen orgelbusreizen meer georganiseerd worden.

Eerdere orgelreizen.
In mei 2007 is een orgelreis naar de Elzas gemaakt, in mei 2010 een Bachorgelreis, in 2011 een Mozartorgelreis, in mei 2012 een 6 Domkerken-orgelreis (Duitsland), in 2013 een orgelreis naar Zwitserland, in 2014 een orgelreis naar de Elzas en Parijs, in 2015 een orgelreis naar baksteenkerken in Hamburg en langs de Oostzee, in 2016 naar Praag en omgeving, in 2017 naar het gebied van de Moezel, in 2018 naar Antwerpen/Mechelen en omgeving en in 2019 naar Ostfriesland.

U kunt
hier de bijzonderheden en een fotoverslag van elk van die orgelreizen bekijken. Ook kunt u verschillende video-impressies bekijken.


Naumburg

 


Organist Gijsbert Lekkerkerker (75) overleden.


Op zondag 23 oktober 2022 is op 75 jarige leeftijd in zijn woonplaats Harmelen organist Gijsbert Lekkerkerker overleden.

Na de eerste orgellessen bij Gerard Wortman studeerde hij orgelimprovisatie bij Cor Kee en orgelwerken bij Haite van der Schaaf. De vakopleiding volgde hij aan het Utrechts Conservatorium. Daar behaalde hij de beide einddiploma's solo-orgelspel en protestantse kerkmuziek, de bevoegdheidsverklaring kerkmusicus I. Van 1975 t/m 1978 vervolgde hij de studie in Wenen bij Anton Heiller, Hans Haselböck en Isolde Ahlgrimm en behaalde met lof van de jury de beide concertvakdiploma's orgel met improvisatie en klavecimbel. Daarna studeerde hij enige tijd aan de Schola Cantorum in Parijs bij André Isoir en Jean Langlais.

Hij was van 1978 t/m 2002 docent orgel en improvisatie aan de Stedelijke Muziekschool in Den Haag. Daarnaast had hij een eigen lespraktijk waar hij vele kerkorganisten heeft opgeleid. Naast de orgel- en improvisatielessen gaf hij ook improvisatiecursussen van een week op de historische orgels in Europa.

Gijsbert was tot september 2022 hoofdorganist van de Grote- of Dionysiuskerk in Harmelen op het laatste door fa. Bätz-Witte gebouwde orgel (1901). Per jaar gaf hij ca. 35 orgelconcerten in vele Europese landen en deed enkele tournees door USA, Canada en Israël. Samen met zijn vrouw organiseerde hij jaarlijks een 8 of 3 daagse orgelbusreis naar verschillende Europese landen.

Hij werd 2x onderscheiden door de Franse society "Arts – Sciences – Lettres": in 2003 met een zilveren medaille en in 2014 met een medaille in zilver met goud. In 2014 ontving Gijsbert het Draaginsigne in Goud met Briljant, toegekend door het hoofdbestuur van Rentmeesterlijk Beheer PKN, vanwege het vervullen van de functie van hoofdorganist gedurende 50 jaren.

Sinds 2010 heeft hij composities, die hem in de loop der jaren werden ingegeven, op papier gezet. Van zijn spel zijn diverse radio- en CD opnames gemaakt.
Gijsbert Lekkerkerker op het Klais orgel in Karden (Duitsland).
 


De laatste orgelreis (tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren 2019) ging naar orgels in Ostfriesland.
Voor een fotoverslag klik
hier.


 Groepsfoto orgelreis 2017 met bijna alle deelnemers, genomen in de kloostergang van de Dom in Trier 

Laatste update

De laatste update werd gedaan op donderdag 19 oktober 2023 om 17:11 uur.


(C) 2012 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken